Historien om blues

Blues er en musikgenre, der ikke er så kendt i Danmark, men det er en meget udbredt genre verden over. Det er en meget gammel musikgenre, der har sin oprindelse tilbage i 1600-1800-tallet. Genren har derfor en lang historie bag sig, og der hører naturligvis en stor udvikling til her. Som med så mange andre musikgenrer har blues også flere undergenrer. Her kan nævnes klassisk blues, country blues, Texas blues og Chicago Blues. Bluesformen har også været med til at præge mange andre musikgenrer.

Blues er opstået i USA, og når man siger, at det er opstået i 1600-1800-tallet, er det et meget bredt spektrum. Det skyldes, at det var slaverne, der bragte blues til verden, og de kom altså til Rawa_Blues_Festival_2009_Pawel_Szymanski_01Amerika for at arbejde i bomuldsplantager i dette tidsrum.
Blues begyndte som en blanding af slavernes indfødte sang og den europæiske musiktradition, og det var forståeligt nok meget præget af deres dårlige forhold. De måtte ikke tale sammen, når de arbejdede i markerne, men man accepterede sang, og derved opstod blues altså. Til at begynde med råbte slaverne taktfast for at holde kadencen i arbejdet, men det udviklede sig senere til blues.

Ordet blues betyder en melankolsk og trist sindsstemning, som for eksempel kan forårsages modløshed og kærestesorg. Man kan kende musikken på de skæve toner, da melodien synges i mol, mens akkorderne spilles i dur. Oprindeligt sang man med toneintervaller på mindre end en halv tone, og det gav det grædende og klagende udtryk i musikken.
Blues kan derfor virke meget sørgeligt og melankolsk. Selvom genren har sine rødder for mange år siden, hænger historien altså stadig fast, og det er tydeligt, at slaverne ville udtrykke deres ulykkelighed og deres dårlige sociale og arbejdsmæssige forhold igennem sangen, der har udviklet sig til den musik, som i dag kendes som blues.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *