Hvad er værd at vide om dansk jazz historie?

Jazz er en musikform, som opstod i USA omkring år 1900. Jazz er udsprunget af den klassiske musiks udvikling, selvom det for nogle mennesker kan være svært at høre sammenhængen. Musik er konstant i udvikling, og mange genrer fra metal over rock til den blødeste pop er stærkt inspireret af jazzen. Jazz bygger meget på improvisation: Der er et grundlag rent musikalsk – for eksempel rytme- og akkordmæssigt – som en del af jazzorkestret står for; nogle gange er der også en bestemt melodi, man som solist kan læne sig op ad. Til tider går de improviserende soloer på skift, andre gange er de samtidige. Det vigtigste er bare, at musikken svinger.

shutterstock_257064301Hvorfor er jazz så interessant?

Hvad gør egentlig jazz til en genre, der er værd at lytte til? Først og fremmest er det variationen i musikken; du finder sjældent to musikalske covers af kendte sange, der er ens. For det andet er der improvisationen hos både orkestrene og de enkelte solister, som oftest er meget imponerende. En solo er sjældent nem at skabe, men visse jazzmusikere kan få det til at se nemt ud. Dette kræver masser af øvelse og talent. Og til sidst er der selvfølgelig det store udvalg af forskellige slags tempo. Du kan læse mere om de forskellige former for jazz, historie og meget andet på aarhusjazz.dk.

Lidt historie om den danske jazz

Jazzen kom til Danmark så hurtigt, som pladerne kunne importeres til landet. Dernæst besøgte orkestre og kendte musikere Danmark for at give os en rigtig smag på den amerikanske jazz. I 1923 blev det første danske jazzorkester oprettet, og herefter fulgte både danske komponister og musikere trop. Den danske jazz var især populær omkring anden verdenskrig, men i efterkrigstiden faldt populariteten. Fra omkring år 1960 og frem til i dag har jazz fået et stabilt miljø og er i dag vendt tilbage til at være en populær genre, som udøves af mange og lyttes til af endnu flere – både unge og ældre.